4hb September 2010
Malam....kire2 dlm kul 830..
Tempat : Kediaman sayer!!!!!
Selamat tiba dirumah pada jam 3.00 petang....Sampai je rumah apalagi...kepenatan melande...TIDOOO...
hahahahah...
Semua orang tgh bersiap2 nk smbut raye...kelurga kami juge!!!!!!!!!
Seusai je berbuke...kami terus brkemas dan bersedia untuk membantu nenek kami (Puan Hjh Siti Asmiyaton) untuk melaksanakan misi membuat kuih tradisi keluarga kami iaitu ...........KEK LAPIS (sorry, xtau die kuih ke kek..tapi die berlapis2...itu yg pasti...)
1st Stage:
Dalam mangkuk tue ade 6 ke 8 biji telur..aku x ingat walaupun nenek aku pechkan telur tue depan aku... sebab aku tgh sibuk melayan karenah makcik aku (ibu jenah) dan membantu beliau wat kueh tart.. |
3rd stage :
Fasa nie yang paling meruntun kesabaran yang amat sgt...kene...hmmm..ap erk verbs die..aku tau nk pnggil ap perbuatan...die mcm kacau telur tapi die gune mcm spring bukn sudu....kalo org jawa ckap gebok..kot lh...aku pun x engat...semlm aku engat nenek aku ckp ape...hari nie nk tulis entry aku x engat lak...haish....Fasa nie bertukar2 org y mengebok die..(sorry lah kwn2...aku btol2 xtau ap name die...hrp kowunk phm eh...).Sebab bertukar...PENAT SEH.......nk bg kembang....lpastue x leh berhenti2...must be continous action...aku, wanie(sepupu y sengal), nenekku.....3 org je y wat...smpai lah pkcik aku yg sengal juge, cik ayon baru pulang dri JUYUNN ENTERPRISE (p/s : promote kedai pkcik...jemputlah dtg yea...hahaha) menolong kami...Hasilnyer..........
Tgk muke nenek aku yg comot tue...anak die lah y wat tue...kcian nenekku....pukul 10 malm mcm tue baru kami meneruskan fasa seterusnyer.....
4th stage:
Fasa pembakaran kek lapis...cara pembakaran masih lagi mengekalkan tradisi lame...iaitu menggunakan arang dan juga bekas tembaga (agknye lah...aku pun x pasti..warne dh nk same....)Sebab tue lah nenekku wat malam kueh nie...sebab nnti die takut cucu- cucu die bukak puase sbb tak larat...malam tue hujan renyai...jadi panas pun tak terase sgt...Ditambah lawak2 pandai dari cik ayon yng bergabung dgn mamat (adik aku...yg tgh angkat penutup tue....hensem x??x hensem kan...hahaha)Nak wat bara tue pun dah wat ptg tadi dah...jadi, pembuatan nye sgt rumit yea, puan- puan...(dh mcm chef wan dh...)
Last stage (I guess):
Mcm nie lah ghupenyer....nmpak mcm tak sedap...tapi realiti nye sgt sedap yea...tuan2 dan puan2...lagi2 kalau dicicah dengan teh o....superb!!!TERBAEK lh.....nak dpat kan kepingan tue kene selang seli...bakar...angkat...bakar..angkat....1 set ade 3 keping....penutup tue boleh tahan berat...panas ditambah bahang lagi...itu belum yang hangus...akibat kelekaan si pembuka penutup (cik ayon dan mamat), keyakinan pengangkat kek dri loyang (konon2 kate belum masak tapi big bos iaitu nenekku dh mnjerit bru terhegeh nk angkat...aku lh tue...)...hahahahaha.....
Tepat dalam kul 1130 mcm tue....siaplah semua.Termasuk basuh pinggan mangkuk (tart ibu jenah tak siap lagi mse nie...sbb xde org nk tolong...semua tolong nenek mereka kat luar....hahahaha...menangis tak berlagu lah ibu....mak aku lah yang setia membantu...die kn ketua komando...Yes, maam..)
Entry kali nie bukan nak share mcm ne nak wat kueh lapis...tapi lebih kepada mengekalkan tradisi...walaupun kita nie duduk kat bandar ke, London ke atau pun sewaktu dgnnye....jgn lupakan asal usul kita...Sangat rugi kita orang muda kalau terlalu kebaratan dan meningglkan ketimuran...Sesiapa lagi kalau bukan kita nk kekalkan tradisi....Tak dapat buat semua takpe...janji ade yang diwarisi....
(P/S: Xsalah jadi org kg....best ape....hihihihihi....tp kg aku xda sungai ade parit je.....)
(P/S: SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...MAAF ZAHIR BATIN...)
No comments:
Post a Comment